Vrijdag 10 november: Voorwaarts – Mevo’80

Vrijdag 10 november, de dag waarop Mevo aan mocht treden in Axel om het op te nemen tegen de heren van het altijd sportieve Voorwaarts! Werd de laatste wedstrijd gespeeld met een gelegenheidsteam vanwege vele afwezigen, speelde er nu weer een totaal andere samenstelling!

Afwezigheid kwam mede voort uit een kortstondige affaire met de straatstenen (beterschap Niels), de schoonmoeder (Bart) of met de Braziliaanse vrou…… combinatie van Caipirinha’s wind en golven! (Ruud).

Aanwezigen waren Ko, Myron, Patrick, Dennis, Henk, Norbert en de 2 all-stars van de u16: Martijn en Chris, dank voor de inzet heren!
Best een aardig clubje dus, waarmee we zeker vertrouwd het veld tegemoet zagen.
Om te beginnen waren we prima op tijd, ruim een halfuur warm kunnen lopen,schieten,lopen en nog meer schieten. Totdat de scheids 1 minuut floot en we gereed maakten voor actie.

Starting 5: Ko, Myron, Patrick, Dennis en Norbert.
Vanwege de training afgelopen tijd besloten om met een 2-1-2 te werken, waarbij Patrick centerblock in nam en de overige 4 als flyers en opbrengende guards tempo in de bal zouden houden. Dit pakte uit in een 3 minuten durende krekel-ruis, waarbij de bal wel in het veld aanwezig was, maar een onzichtbare deksel op de ring aan beide kanten de score op 0 hield! Opening uiteindelijk van Voorwaarts, die gelegenheid kregen om de opening met nog 4 minuten te verlengen.. einde van het eerste kwart: 16-4… AUW!

Moge duidelijk zijn, er mocht wat meer chilipoeder in ons tactisch recept: afstappen van de 2-1-2 dus en een volledige guard gebruiken om ons voordeel uit te buiten: snelheid, gecombineerd met insides en bal-hongerige lui onder het bord…
Deze 1-2-2 was precies wat een sterrenchef voor ogen zou hebben, pit erin waardoor het een stuk beter smaakt! De ballen werden ontvangen en verwerkt tot hapklare brokken door Pat onder het bord, Myron van afstand en Ko en Norbert op de inside. Dit leverde 2e kwart 25(!!) punten op waardoor het rusten werd met een 32-29 ruststand op achterstand, maar wat een inloper!

Het 3e kwart dan, normaal het zogenaamde “Mevo-kwart” (ja, dat is negatief….) met frisse blikken het veld weer in. Wat bleek? Niks minder waar, de start was wat slordig op onze nieuwe helft, Voorwaarts besloot zijn oude kant te verdedigen waardoor Ko vrije gang naar het bord had en met een pass op Myron de score geopend werd.
Vervolgens Dennis met nog 2 fraaie jumpshotjes en toen… kregen we een doorstomende nummer 15 tegen ons…. Voor de beeldvorming: Patrick was onze grote man met 1,98 lengte en een indrukwekkende 55 cm schouderbreedte, Voorwaarts hun grote man was +/- 2,05 met een indrukwekkende 95 cm schouderbreedte en dito massa.. Dit fysieke voordeel werkte in de bucket als een soort David versus Goliath effect, waardoor het voor de score vrij vervelend werkte toen de post-up van betreffende center er een keer of 5 in ging…
Dit begon op de zenuwen te werken van sommigen van ons, met 1 iemand in het bijzonder; dribbeltje links, dribbeltje rechts, crossover-behind the back-2-step Lay-in en repeat….. Dat is een omschrijving van het staaltje basketbalwerk dat Ko hier even tentoonstelde, de ene na de andere onmogelijke actie vloog er in waardoor het scoreboard even knetterhard opliep in ons voordeel, daarom heet dit ook wel KO’s Kwart!
Helaas komt aan ieder succes ook een einde, want na heel wat scores werd het overige team van 4 man resterend ook wel eens vergeten, waardoor eenvoudige score mogelijkheden niet benut werden en er een turnover voor terug kwam.. Een slimme time-out van Henk herstelde dit.
NB: de guard van Voorwaarts ging in een inside actie door zijn knie, hopen dat de blessure weer helemaal wil herstellen: beterschap!
3e kwart afgesloten met winst!

4e kwart dan, Martijn en Chris tot nu toe kort ingevallen als een van ons op adem kwam, met goede screens en scores tot gevolg. Houd het trainen op dinsdag vol heren, werpt nu al vruchten af!

We wilden de voorsprong solide uitbreiden, door voort te borduren op dezelfde manier; lekker spelen en bal rond laten gaan. Dit hebben we dan ook gedaan, maarrrrrrr….. Voorwaarts deed mee! Hierdoor ging de score telkens gelijk op, liepen wij weer uit om vervolgens weer bijgetrokken te worden. Ook foutenlast begon ons parten te spelen, Pat speelde een super 2e helft, maar na onvermijdelijke fout #5 moest de bank worden opgezocht.
Norbert zat de hele wedstrijd al met een mix van scoren en deksel op de basket, maar door inside gaan werden er toch een aantal vrije worpen afgedwongen: Top!……. als je ze dan ook benut! Een niet nader te noemen aantal werd onbenut gelaten, waaronder ook 2 voortkomend uit een onsportief die gefloten werd na een behoorlijke duw in de rug tijdens een lay-in. Als je alle tijd hebt en je benut ze niet is er maar 1 sanctie aan jezelf op te leggen: Suicides lopen met de gasten die je traint, het staat op internet dus u16, tot dinsdag -;)

Met nog 7 seconden op de klok hadden we de afgelopen minuut een 7 punts voorsprong naar een 2 punts voorsprong zien kelderen, die !@#%#$%@#$ in de laatste 7 seconden dus een gelijkmaker teweeg bracht: OVERTIME!

Even drinken, even op adem komen… De tactiek werd niet veranderd, anders dan overschakelen naar een halfcourt-press en zoveel mogelijk ballen door het netje werken.
Heel verrassend, Voorwaarts had dezelfde tactiek! Waardoor de scores gelijk op gingen. Ko met foutenlast naar de bank, Martijn erin.
Met nog 1,30 minuut op de klok begonnen fouten uitgelokt te worden, aangezien beide teams met foutenlast zaten. Dit leverde spannende vrije worpen op aan Voorwaarts kant, die tot 3 maal toe 3 vrije worpen kregen voor uitgelokte fouten tijdens het nemen van “driepunters” en…… Tot ons geluk niet allen benut werden! 74-74 met nog 10 seconden op de klok!

Time-out. Bezinnen wat te doen, volle mep verdedigen en aanvallen en hopen dat het punt aan onze kant valt: deal.
Mevo mag uitnemen in de vorm van Martijn, iedereen loopt patronen om onder de druk van defense te ontsnappen, Martijn vind Norbert onder het bord met een strakke pass, waarop Norbert meteen de lucht in gaat met een defensive hand op zijn hoofd, nek, borst en handen… fout gefloten!

Daar sta je dan met je goede gedrag, potverdikkie, vrije worpen zijn niet echt om over naar huis te schrijven deze vrijdagavond en nu mag je 2x voor de beslissing met 7 seconden op de klok…
Iedereen duimen draaiend, succes wensend en of je toch vooral je koppie koel wil houden…

1e maal: techniek, door de hoeven, opveren en nawijzen… rondje rond de ring en eruit draaiend, 0 punten

2e maal: zuchten, focus, door de hoeven, opveren en nawijzen…KLAK zegt het netje en de score is 75-74

De overige 7 seconden zullen uitwijzen dat dit de winnende worp was, die alle missers doet vergeten… wat een lekker gevoel zeg, 2 punten terug naar Haamstede met een traktatie bij Restaurant de Gouden Bogen om het af te maken, het opwarmen dit seizoen is geweest, nu tijd voor het echte werk -;)

Meetrainen?